Όπως όλοι περίμεναν, ο Γιώργος Παπανδρέου δημοσιοποίησε την απόφασή του να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας με δήλωσή του, την ίδρυση νέου κόμματος. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει αφετηρία Κινήματος που «διασφαλίζει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο» και εξηγεί ότι στην κίνηση αυτή τον οδήγησε «η απαίτηση χιλιάδων πολιτών».

Οι επικοινωνιακοί υπεύθυνοι του νέου κόμματος άνοιξαν ήδη σελίδα στο Facebook, με το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» και έμβλημα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, πιστό αντίγραφο του αμερικανικού roseball game (τελικός του κολλεγιακού πρωταθλήματος του αμερικανικού football).

Πάντως, οι επίσημες ανακοινώσεις, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του, θα γίνουν αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα, δεν διαφοροποιήθηκαν ούτε κατά κεραία από τις επιλογές και τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και οι βουλευτές του, ψήφισαν όλα τα νομοσχέδια, όλους τους προϋπολογισμούς, όλες τις (ουκ ολίγες) πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και -βεβαίως- τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Νέα χρονιά,

Νέο ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα «Ελληνικό Σχέδιο» και Θεσμούς που λειτουργούν – με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο – που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε».