διαβάζεται...
Αναρτήσεις

Πως η Γερμανία θυσίασε τον αγωγό South Stream και την Τιμοσένκο για χάρη της Ουκρανίας


image003Διεθνή απο τον Χρυσόστομο Λουκά   «Δώρο» της ΕΕ στην Ουκρανία χαρακτήριζε ο ευρωπαϊκός Observer το βέτο των Βρυξελλών στον αγωγό South Stream και όχι άδικα.

Την ώρα που χιλιάδες αντικυβερνητικοί εξακολουθούν να διαδηλώνουν κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς ,παρά το πολικό ψύχος, στο Κίεβο, Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να πάνε στις Βρυξέλλες αυτήν τη εβδομάδα για να επαναδιαπραγματευθούν μια συμφωνία πρόσδεσης της χώρας με την ΕΕ, μέσω της συμφωνίας για το εμπόριο. Αυτήν δηλαδή που ο Γιανουκόβιτς ήδη απέρριψε. Τι άλλαξε από τότε όμως;

Η δεύτερη προσφορά των Βρυξελλών –και πίσω από αυτήν της Μέρκελ, για να κερδηθεί η στρατηγική Ουκρανία και να μην προσδεθεί στην Μόσχα είναι ομολογουμένως καλύτερη από την πρώτη που απαιτούσε από τον Γιανουκόβιτς την πολιτική του θυσία (απελευθέρωση Τιμοσένκο) για 600 «ψωροεκατομμύρια» ευρώ και επώδυνες μεταρρυθμίσεις στη χώρα με ΔΝΤ.

Η δεύτερη προσφορά της Μέρκελ όπως διαφαίνεται θα περιλαμβάνει έως και 10 δις ευρώ σε βοήθεια την οποία καλείται να διαπραγματευτεί αυτή τη βδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρμουζοφ, για να επανεκκινήσει τις διαδικασίες για ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή συμφωνία.

Μέσα στην νέα ευρωπαϊκή προσφορά όμως βρέθηκε και ο αγωγός South Stream τον οποίο η Κομισιόν τίναξε «ξαφνικά» στον αέρα την περασμένη εβδομάδα!
Η Κομισιόν διεμήνυσε στο Κρεμλίνο και την Gazprom ότι ο αγωγός South Stream και οι συμφωνίες της Ρωσίας με Αυστρία Βουλγαρία Κροατία Ουγγαρία Σλοβενία και Ελλάδα, παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Όποια δε χώρα από αυτές προχωρήσει με τους Ρώσους στον South Stream, αντιμετωπίζει διαδικασίες παραπομπής από την Κομισιόν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή κατά του South Stream- ο οποίος παρεμπιπτόντως παρακάμπτει την Ουκρανία- έρχεται ως δώρο στο Κίεβο το οποίο απειλεί δημοσίως με αποχώρηση από την Κοινότητα Ευρωπαϊκής Ενέργειας, ένα πρότζεκτ των Βρυξελλών με χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που «δένει» τις ενεργειακές εγκαταστάσεις των εν λόγω χωρών με την ΕΕ.

Όποιος αναρωτιέται ποια μύγα τσίμπησε τις Βρυξέλλες ξαφνικά για θυμηθούν τώρα ότι ο South Stream της Gazprom είναι παράνομος, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις ακόλουθες δημόσιες δηλώσεις Γιανουκόβιτς στις 27 Νοέμβρη: «Την ώρα που η ΕΕ διεξάγει συνομιλίες για μια κοινή ενεργειακή πολιτική με την Ουκρανία, πέντε κράτη μελή της ΕΕ υπογράφουν συμφωνία για τον αγωγό South Stream που παρακάμπτει την Ουκρανία. Αυτό παραβιάζει τα συμφέροντα μας. […] Ο ετήσιος όγκος φυσικού αερίου που περνά μέσα από τους ουκρανικούς αγωγούς μειώθηκε στα 70 εκ κυβικά μέτρα και αν μειωθεί κάτω των 60, το δίκτυο αγωγών χάνει την οικονομική βιωσιμότητα του».

Δεν μπορούσε να καταφερθεί πιο ξεκάθαρα ο Γιανουκόβιτς κατά του South Stream την στιγμή που αποκάλυπτε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με Βρυξέλες για το θέμα.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Δεκέμβρη, η Κομισιόν ανακοίνωνε ότι οι συμφωνίες των πέντε χωρών (και της Ελλάδας) με την Gazprom είναι παράνομες. Ένα 24ωρο δε πριν, ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες για αναβίωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την Ουκρανία.

Αν κρίνουμε από το θάψιμο του South Stream στις 4 Δεκέμβρη, η συνάντηση μόνο άκαρπη δεν ήταν.

Μέσα σε όλο το πακέτο πρόσδεσης της Ουκρανίας στην ΕΕ και μια χαριτωμένη λεπτομέρεια. Στις 5 Δεκέμβρη ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε, σε μια πρωτοφανή παρέμβαση στην ουκρανική πολιτική κρίση, διαδήλωσε μαζί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο λέγοντας τους ότι «οι πύλες της ΕΕ παραμένουν ανοιχτές».

Ήξερε προφανώς ότι μετά το θάψιμο του South Stream και την αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας, ο Γιανουκόβιτς άνοιγε ξανά το παιχνίδι της ένταξης. Ήξερε όμως και κάτι άλλο, όπως άλλωστε και ο Γιανουκόβιτς. Ότι η ευρωπαϊκή απαίτηση για απελευθέρωση της Γούλια Τιμοσενκο θάφτηκε και αυτή. Ήταν 5 Δεκέμβρη που η τύχη της Τιμοσένκο κρίθηκε. Ήταν 6 Δεκέμβρη που η κόρη της Τιμοσένκο ανακοίνωνε ότι η μητέρα της σταματάει την απεργία πείνας… – See more at: http://stokokkino.gr/article/4142/Pos-i-Germania-thusiase-ton-agogo-South-Stream-kai-tin-Timosenko-gia-xari-tis-Oukranias#sthash.OqFMsRFI.HWWqaInf.dpuf

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.