διαβάζεται...
Αναρτήσεις

Η διαστρέβλωση των αγορών


Η διαστρέβλωση των αγορών είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι κακές ειδήσεις όπως, για παράδειγμα, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ή η αύξηση της ανεργίας, εκτοξεύουν τις τιμές των μετοχών – όταν στο παρελθόν οδηγούσαν στη ραγδαία πτώση τους. Αντίθετα οι καλές ειδήσεις, όσον αφορά την εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας, προκαλούν την κατάρρευση των χρηματιστηρίων.

Η αιτία είναι το ότι, για τους επενδυτές οι κακές ειδήσεις σημαίνουν είτε μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, είτε αύξηση των ποσοτήτων χρήματος από την εκάστοτε κεντρική τράπεζα. Έχοντας πάψει λοιπόν να ενδιαφέρονται για την πραγματική οικονομία, αντιμετωπίζουν τις κακές ειδήσεις ως ευκαιρία, ενώ τις καλές ως κίνδυνο – επειδή υποθέτουν πως οι κεντρικές τράπεζες, εάν τυχόν διαπιστώσουν την καλυτέρευση της οικονομίας, θα μειώσουν τη ρευστότητα ή θα αυξήσουν τα επιτόκια, στερώντας χρήματα από τα καζίνο της Wall Street, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας κοκ.

Ολοκληρώνοντας οι αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης, γνωρίζοντας το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στην Ευρώπη όπως, για παράδειγμα, τον «καλλωπισμό» των οικονομικών στοιχείων της Ισπανίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πανάκριβη διάσωση της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, καθώς επίσης για να «προσελκυσθούν» οι επενδυτές (αγορά ομολόγων του δημοσίου της), λειτουργούν πλέον με πολιτικά κριτήρια – παίρνοντας κατευθύνσεις, οδηγίες καλύτερα, από τις Η.Π.Α.

Με στόχο τους ουσιαστικά το μηχανισμό στήριξης (ESM), αφού εκεί βρίσκονται τα πολλά χρήματα, ενεργούν έτσι ώστε να αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού του – τα οποία δεν επηρεάζονται καθόλου από τις αναβαθμίσεις των αδύναμων χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), αλλά, σε μεγάλο βαθμό, από τις υποβαθμίσεις τω ισχυρών (Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία).

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.