διαβάζεται...
Αναρτήσεις

Μια κυβέρνηση 3 Α: αυταρχική, αδιάλλακτη και αμετανόητη


rena-dourou1thehellenicmail.gr
Να καταπολεμηθεί πάση θυσία η ανθρωπιστική κρίση που περνάει η χώρα

Συνέντευξη της κυρίας Ρένας Δούρου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

Τι είδους εξελίξεις δρομολογούνται μετά από τη συζήτηση και την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης;

Η εκτίμησή μας είναι πως την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Σε όλες τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών καθώς και σε εκείνες του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν ολοφάνερη η γύμνια των επιχειρημάτων. Η κριτική που άσκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν επί της ουσίας αλλά ήταν σε επίπεδο παραπολιτικού. Εκείνο που ήταν επίσης ολοφάνερο ήταν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τη συζήτηση περί νέων μέτρων. Μέτρων που θα βαφτιστούν «διαρθρωτικά» και μετά από δήθεν διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα επιβαρύνουν μια κοινωνία που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα όριά της. Και το τραγικό είναι ότι όλες αυτές οι θυσίες που επιβάλλονται στους πολίτες κρατούν μη βιώσιμο το χρέος και την ανάπτυξη, όνειρο απατηλό. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την κοινωνική νομιμοποίηση. Είναι θέμα χρόνου να απολέσει και την πολιτική, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια.

Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί τώρα η κυβέρνηση;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της. Με ίδια την πολιτική που επιδιώκει με αντιδημοκρατικό μάλιστα τρόπο να επιβάλλει, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της ΕΡΤ σε δύο δόσεις: με το «μαύρο» τον Ιούνιο και τώρα με την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο. Η περίπτωση άλλωστε της ΕΡΤ συμπυκνώνει τη μοίρα που επιφυλάσσει η κυβέρνηση αυτή στο 1.3 εκατομμύριο ανέργους: τους στερεί την εργασία, με κατασταλτικό τρόπο, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Σύντομα πρόκειται να έλθουν στη Βουλή κρίσιμα ζητήματα με κορύφωση τον προϋπολογισμό. Και θα φανεί η γύμνια της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές αλλά και το γιατί προσφεύγει στον αυταρχισμό, στις επιτάξεις των εργαζομένων, στα ΜΑΤ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια κυβέρνηση αυταρχική απέναντι στους πολίτες, αδιάλλακτη στην πολιτική της και αμετανόητη στις καταστροφικές της επιλογές. Πρόκειται για τα 3 Α της αξιολόγησης της κοινωνίας – μια αξιολόγηση που σίγουρα θα λάβουν υπόψη τους οι πολίτες στις κάλπες. Άλλωστε αυτοί έχουν τον καταλυτικό ρόλο, μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις και να δώσουν νέα ώθηση στα πράγματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τρέμει μήπως έχει την τύχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Μήπως ακριβώς ανατραπεί από την πίεση του λαϊκού παράγοντα παρά την απόσπαση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αίφνης τίθεται από τη ΔΗΜΑΡ θέμα απλής αναλογικής και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Ποια η άποψή σας;

Πάγια θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής. Του μοναδικού αντιπροσωπευτικού και δίκαιου εκλογικού συστήματος που διασφαλίζει την αντιστοιχία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων. Να θυμίσω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τον Μάρτιο του 2012 σχετική πρόταση νόμου, προτείνοντας μάλιστα τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ως πάγια σταθερά της διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας. Θα πρόκειται για τομή στα πολιτικά πράγματα γιατί εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα ως θέση αρχής και όχι ψηφοθηρικά και συγκυριακά. Και το λέω αυτό με την έννοια της διασφάλισης της αντιστοιχίας ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων, έτσι ώστε να ενισχύεται η θέση του πολίτη και η δικαιότερη αντιπροσώπευσή του.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες στην περίπτωση που κερδίσετε τις επόμενες εκλογές;

Να επαναλάβω, καταρχήν ότι επεξεργαζόμαστε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα διαρκώς προκειμένου να καλύψει όλα τα δεδομένα, που αλλάζουν εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τούτου δοθέντος, η πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι που τώρα για παράδειγμα βλέπουν μπροστά τους το φάσμα να χάσουν και το σπίτι τους, με την επιστροφή του θέματος των πλειστηριασμών. Πρέπει, με άλλα λόγια, να καταπολεμηθεί πάση θυσία η ανθρωπιστική κρίση που περνάει η χώρα. Παράλληλα επείγει να καταπολεμήσουμε και την κρίση ρευστότητας προκειμένου να μην κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και να σωθούν θέσεις εργασίας. Προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθενός στελέχους-στον τομέα δουλειάς του, αγώνα και δράσης του- είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσω ενός προγράμματος βραχυπρόθεσμης σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Γνωρίζετε ότι η ερώτηση που έπεται έχει να κάνει με το που θα βρείτε τους πόρους για όλα αυτά.

Η απάντησή μας ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με αυτό που επαναλαμβάνουμε και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν, προφανώς από τύψεις γιατί δεν το επιχείρησαν. Αναφέρομαι δηλαδή στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με στόχο την αποδέσμευση πόρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με το συνδυασμό ενός προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα γίνει προσπάθεια να αυξηθούν οι πόροι του, και ευρωπαϊκών πόρων. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμύτατη κριτική στον τρόπο κεφαλαιοποίησής του και στο ότι όλη η έκθεσή του με τα κόκκινα δάνεια έχει αποσυνδεθεί από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.

Ποια η γνώμη σας για την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την Τρόικα και να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μνημόνιο;

Σύντομα, δύο παρατηρήσεις. Πρώτη, οι πιέσεις και οι εντάσεις είναι μέρος του σεναρίου. Ο απαράλλακτος στόχος είναι η επιβολή των δήθεν «μεταρρυθμίσεων» που στην πραγματικότητα αποδομούν ό,τι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές. Άλλωστε οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν γραπτά δεσμευθεί για τη συνέχιση του προγράμματος συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, της επιβολής χαμηλών μισθών, της απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο. Μπορεί τύποις αυτό να λήξει εντός της άνοιξης ωστόσο, όπως φάνηκε και από την απάντηση του Όλι Ρεν προς τον Νίκο Χουντή, η τρικομματική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει υπό καθεστώς επιτήρησης, για πολλές δεκαετίες, τη χώρα έως ότου εξοφληθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει. Και όποιος λέει κάτι το διαφορετικό, απλά ψεύδεται.

Και μια τελευταία ερώτηση σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη Λαβρώφ στην Αθήνα…

Η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, κ. Λαβρώφ, η οποία περιλάμβανε και μια πολύ γόνιμη συνάντηση με αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέδειξε τις δυνατότητες και το βάθος των σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, σε βάθος χρόνου. Αρκεί βέβαια να επιδειχθεί για κάτι τέτοιο, η απαραίτητη πολιτική βούληση και διάθεση, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, για τη χάραξη μιας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Όμως, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πεποίθηση της πλειονότητας των ελλήνων πολιτών, η σημερινή κυβέρνηση, που είναι κυβέρνηση αποικίας χρέους, δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας εκείνες τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, που θα την καθιστούσαν ισότιμο εταίρο της Μόσχας και πολύτιμη «γέφυρα» μεταξύ της τελευταίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.