διαβάζεται...
Αναρτήσεις, News

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ‘Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ; ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ*


barbarotΗ Iskra αναδημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, το κείμενο του «Εργατικού Αγώνα», αναφορικά με τις απολύσεις στο «Ριζοσπάστη».

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ‘Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ; ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Τέσσερις νέες απολύσεις έγιναν στον Ριζοσπάστη την Πέμπτη 29 Αυγούστου. Απολύθηκαν οι:

Γιώτα Διαμαντάκη, εργατικό ρεπορτάζ, 18 χρόνια στην εφημερίδα

Νίκος Τσακανίκας, ελεύθερο ρεπορτάζ, 12 χρόνια στην εφημερίδα

Μάρκος Δολόπικος, γραφίστας-συντάκτης ύλης, πάνω από 25 χρόνια στην εφημερίδα

Γιώργος Γεωργουβιάς, δικαστικό ρεπορτάζ πάνω από 25 χρόνια στην εφημερίδα

Και οι τέσσερις νέοι απολυμένοι είναι άξιοι στη δουλειά τους και δεν χρειάζονται την υποστήριξη κανενός για να αποδείξουν την αξία τους. Την αποδεικνύει και μόνο το γεγονός της πολύχρονης παραμονής τους στο Ριζοσπάστη. Άλλωστε ο Μ. Δολόπικος και ο Γ. Γεωργουβιάς έχουν τόσα πολλά χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην εφημερίδα που υπό άλλες συνθήκες -όπου το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργούσε σε δικαιότερη βάση- θα είχαν εξασφαλίσει όλους τους όρους συνταξιοδότησής τους. Η κοινή λογική λέει πως δεν κρατάς κάποιον σε μια δουλειά μέχρι να φτάσει στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης αν δεν αξίζει.

Οι δύο πρώτοι, η Γιώτα Διαμαντάκη και ο Νίκος Τσακανίκας είναι μέλη του ΚΚΕ. Οι πληροφορίες του Εργατικού Αγώνα λένε ότι και οι δύο είχαν διαφωνήσει με τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Αν αυτό ισχύει, είναι φανερό πως η απόλυσή τους έγινε για πολιτικούς λόγους καθώς από παντού ομολογείται πως πρόκειται για άξιους και έμπειρους συντάκτες από εκείνους που με κομματικό καθήκον πήγαν στην εφημερίδα και ο χρόνος που δούλεψαν σ’ αυτήν αποτελεί αναντίρρητη απόδειξη πως άξιζαν.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει απολυθεί από τον ριζοσπάστη κανένας εργαζόμενος- μέλος του κόμματος που να έχει εκδηλωθεί υπέρ της κομματικής γραμμής, γεγονός που αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι απολύσεις των κομματικών μελών γίνονται με πολιτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός κομματικού ξεκαθαρίσματος.

Η κομματική ηγεσία οφείλει να απαντήσει- κι αν έχει τα κότσια που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους κομμουνιστές να το κάνει δημόσια- από πού αντλεί το δικαίωμα να διώχνει από τον Ριζοσπάστη όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη για την γραμμή του κόμματος; Οφείλει επίσης να απαντήσει τί το κομμουνιστικό και επαναστατικό υπάρχει σ’ αυτή την πρακτική και σε τί έχει να ωφεληθεί το ΚΚΕ από την καταστροφή κομματικού κεφαλαίου;

Από το εκφυλισμένο ηθικά και κομματικά διευθυντικό δίδυμο του Ριζοσπάστη (Στέφανος Λουκάς και Παύλος Αλέπης) δεν ζητούμε καμία απάντηση. Αυτοί από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα αν δεν είχαν την έγκριση των παραπάνω. Αυτοί, επομένως, είναι εκεί για να κάνουν την βρώμικη δουλειά με την οποία λερώνουν ολόκληρο το κόμμα. Μετά θα κάτσουν ήσυχα-ήσυχα σε κάποια γωνιά ώσπου να ξεχαστεί η όλη υπόθεση συνεχίζοντας τις βρομοδουλειές -τις μόνες που ξέρουν να κάνουν- από το παρασκήνιο. Αν έχουν αντίρρηση γι’ αυτές τις σκληρές κρίσεις δεν έχουν παρά να διαμαρτυρηθούν και θα τους απαντήσουμε με στοιχεία και με όλες τις λεπτομέρειες αποδεικνύοντας πως θα είχαν διαγραφεί εδώ και χρόνια αν αυτά που έχουν κάνει ως τα σήμερα, τα έκαναν σε ένα κομμουνιστικό κόμμα που λειτουργεί κανονικά σαν λενινιστικό κόμμα νέου τύπου.

Για τις απολύσεις στο Ριζοσπάστη η κομματική ηγεσία εδώ και καιρό επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος ενώ στο συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας- όταν ξεκίνησε αυτή η δουλειά- είχε ανακοινωθεί ότι θα ληφθούν υπόψη μια σειρά κοινωνικά κριτήρια και η οικονομική κατάσταση του κάθε εργαζομένου. Ας σταματήσει η υποκρισία. Η Γιώτα Διαμαντάκη είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και απλήρωτη από την εφημερίδα -όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι- για 10 μήνες. Ποιο κριτήριο λήφθηκε υπόψη που βάρυνε για την απόλυσή της; Ο Νίκος Τσακανίκας είναι επίσης πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Το ένα είναι τεσσάρων ετών και το άλλο τεσσάρων μηνών. Η γυναίκα του -όπως λένε οι γνωρίζοντες- εργάζεται αλλά έχει να πληρωθεί κοντά ένα χρόνο. Ολόκληρη η οικογένεια ζει με την συνδρομή του στενού και ευρύτερου οικογενειακού κύκλου. Ποιο κριτήριο βάρυνε στην απόλυση του Νίκου Τσακανίκα; Και στο δίλημμα της ιστορικής εποχής που ζούμε, «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;» γιατί η κομματική ηγεσία διαλέγει να απαντήσει με βαρβαρότητα;

*ΠΗΓΗ: http://ergatikosagwnas.gr

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.