διαβάζεται...
Αναρτήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός από ύφεση, εκτίναξη κόστους διαβίωσης και βουτιά βιομηχανικής παραγωγής


super marketΑποπληθωρισμός κατά 1,3% μετρά για τον Αύγουστο η ΕΛΣΤΑΤ, την ίδια ώρα που τιμές για βασικά είδη έχουν αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση για χιλιάδες πολίτες, ενώ η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής διαψεύδει το success story του Αντ. Σαμαρά.

Ας ξεκινήσουμε από την βιομηχανική παραγωγή, της οποίας ο γενικός δείκτης για το επτάμηνο (Ιανουαρίου- Ιουλίου) κατέγραψε μεσοσταθμικά μείωση 3,2%, έναντι μείωσης 4,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Ειδικά για τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής κατέγραψε μείωση 8,1%, η οποία προκύπτει από

α. Μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 5,2%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

β. Μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,3%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: ποτών, μη μεταλλικών ορυκτών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

γ. Μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 19,6%.

δ. Μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 5,4%.

Κι αν ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής είναι ενδεικτικός ότι η ελληνική παραγωγή χειμάζεται από την κρίση, το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική αγορά, που αν και η ΕΛΣΤΑΤ μέτρησε αποπληθωρισμό για τον Αύγουστο κατά 1,3%, οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης καταδικάζουν χιλιάδες νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ανατιμήθηκαν κατά 29,2% οι νωπές πατάτες, κατά 5,8% τα νωπά φρούτα και κατά 1,2% τα κρέατα, ενώ αυξήθηκαν κατά 18,7% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και κατά 25,1% οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ αναμένεται το πετρέλαιο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που κάνουν επέμβαση στην Συρία αμερικανικές δυνάμεις.

Αναλυτικά αναφέρουμε ότι παρατηρήθηκαν αυξήσεις

α) Κατά 3,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 0,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Παρ’ όλα αυτά ο αποπληθωρισμός επήλθε από μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.

β) Κατά 5,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

γ) Κατά 3,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

δ) Κατά 3,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αεροπλάνων.

ε) Κατά 4,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 3,1% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

ζ) Κατά 4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

η) Κατά 3% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων.

θ) Κατά 5,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.