διαβάζεται...
Πολιτική

Παρακάμπτουν τη Βουλή από το φόβο της κατάρρευσης


η_βουλή_των_ελλήνων** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μην αποδεχθεί το ρόλο που του επιφυλάσσει το Μαξίμου

Σε τεντωμένο σχοινί θα βαδίζει συνεχώς η κυβέρνηση, με την κατάρρευσή της να γίνεται πιο πιθανή προς το τέλος του φθινοπώρου. Τα μέτρα που καλείται να υλοποιήσει καθώς και το νέο μνημόνιο, για την περίοδο 2015 -16, που θα συμφωνήσει με την τρόικα, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την κοινωνία στους δρόμους -η Εθνική Τράπεζα «θωρακίζει» όλα τα υποκαταστήματά της καθώς περιμένει επεισόδια!… Και στη Βουλή θα υπάρξει πρόβλημα καθώς βουλευτές δεν θέλουν να χρεωθούν απολύσεις και σκληρά μέτρα. Το αν θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες, εξαρτάται κυρίως από την ένταση των κινητοποιήσεων, μια και το σύστημα θα προσπαθήσει να επιβάλει λύση χωρίς εκλογές –ό,τι έγινε και με την τρικομματική που έγινε δικομματική.

Κοινωνική αναταραχή

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι το Σεπτέμβρη. Από αυτούς θα απολυθούν άμεσα 4.000, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 πρέπει να έχουν απολυθεί, συνολικά, 15.000! Τον Σεπτέμβριο θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα ανοίξουν, λόγω κινητοποιήσεων, σχολεία [ήδη οι καθηγητές προανήγγειλαν θερμό φθινόπωρο μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον Γ. Στουρνάρα], ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στους δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες που θα διαδηλώνουν, θα προστεθούν χιλιάδες υπάλληλοι. Ακόμα, την κοινωνική αναταραχή θα τροφοδοτήσει και το κλείσιμο νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα οι Έλληνες γίνονται όλο και περισσότερο φτωχότεροι, με το εισόδημά τους να υποχωρεί κατά 6,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2012. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχουμε μείωση και των κοινωνικών δαπανών [συντάξεις, υγεία, πρόνοια] την τετραετία της κρίσης -το 2009 οι δαπάνες έφτασαν τα 55,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 το ποσό προβλέπεται να μειωθεί στα 40,3 δισ. ευρώ. Όπως, μάλιστα, παραδέχεται ο ΟΟΣΑ η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν στα κράτη – μέλη του σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους αδύναμους από τις επιπτώσεις της κρίσης.
«Ακόμα και στις “νεοφιλελεύθερες” Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει η Καθημερινή [26.07.13], «οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν ταχύτερα από το ΑΕΠ της χώρας, συγκεκριμένα ήταν στο 17% το 2008 και αυξήθηκαν στο 20% το 2013». Αύριο οι έλληνες πολίτες θα φτωχύνουν κατά 5,8 δισ. ευρώ ακόμα, καθώς, μετά το «πράσινο φως» του Γιούρογκρουπ, τα κοινοβούλια των κρατών – μελών θα επικυρώσουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,8 δισ. ευρώ -4 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και αλλά 1,8 δισ. από το ΔΝΤ. Χρήματα που δεν αφορούν καθόλου την οικονομία της χώρας –θα περάσουν τράνζιτ από την Ελλάδα καθώς προορίζονται μόνο για τοκοχρεολύσια…

Νέα δάνεια

Αύριο η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει και την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η έκθεση θα πιέζει προς τέσσερις κατευθύνσεις: για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων, για μετάθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το 2016, νέους στόχους για απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και στο χρηματοδοτικό κενό του 2014 και της διετίας 2015-16. Φυσικά, θα περιλαμβάνει και δυο – τρεις παραγράφους για την προστασία των «ευάλωτων ομάδων»…
Η «μαύρη τρύπα» για το 2014 υπολογίστηκε στα 3,8 δισ. και η Κομισιόν θεωρεί ότι μπορούν να καλυφθούν με νέα δάνεια «διάσωσης» ή πρόωρη έξοδος στις αγορές με ομόλογα βραχείας λήξης. Συζητούν ακόμα τα 3,8 δισ. να αντληθούν από τα αχρείαστα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών –το ακριβές ποσό που θα περισσέψει, αν περισσέψει, θα γίνει γνωστό στις αρχές του 2014 μετά τα stress test των τραπεζών. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο –πολλά σωρεύονται το φθινόπωρο…
Τα νέα δάνεια απαιτούν και νέο μνημόνιο με τα προαπαιτούμενα που αναφέραμε [απολύσεις, πλειστηριασμοί, πρωτογενή παραγωγή, κ.λπ.], που φαίνεται να κλυδωνίζουν την κυβερνητική συνοχή.

Δυσφορία στη ΝΔ

Δεν είναι οι δύο βουλευτές [Νικ. Κακλαμάνης, Δ. Κυριαζίδης] που ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, αλλά ο γενικότερος προβληματισμός που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της ΝΔ για το «έως πού θα φτάσουμε;». Η αντίδραση του Μαξίμου, αυτή τη φορά, ήταν να απειλήσει με διαγραφές, όταν η πλειοψηφία του στη Βουλή είναι οριακή: 155 μαζί με το ΠαΣοΚ. Η δήλωση, πάντως, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θ. Μπούρα, κατ’ εντολή του Αντ. Σαμαρά, απευθυνόταν κυρίως στην εσωκομματική «αντιπολίτευση», που αρχίζει να ξεπερνά τα όρια της δυσφορίας. «Αν σε οποιαδήποτε μελλοντική ψηφοφορία […] υπάρξει διαφοροποίηση βουλευτή από τη θέση της κυβέρνησης, τότε η ΝΔ θα είναι αναγκασμένη να διαγράψει τον βουλευτή αυτόν», επεσήμανε ο Θ. Μπούρας λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου, ότι αν κάποιο νομοσχέδιο δεν περάσει από την Βουλή, η χώρα θα οδηγηθεί αμέσως σε εκλογές.
Ο φόβος, όμως, για γενικευμένη αντίδραση και καταψήφιση νομοσχεδίων οδηγεί και σε αντιδημοκρατικές εκτροπές. Το Μαξίμου, μετά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προσπαθεί και πάλι να παρακάμψει το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση θέσεων στο δημόσιο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής! Με τροπολογία που κατέθεσαν, «στα μουλωχτά», όπως γράφει και ο Ριζοσπάστης, οι Γ. Στουρνάρας και Κ. Μητσοτάκης, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, δίνεται η δυνατότητα με ΠΔ να καταργούνται, να αντικαθίστανται, να ιδρύονται και γενικά να καθορίζεται η οργάνωση και η λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα –τα ΠΔ καθιερώνονται ως εργαλεία πολιτικής παρέμβασης…

«Σκληρότερη στάση»

Τα σύννεφα στο Μαξίμου σωρεύονται και από το γεγονός ότι όλο και πληθαίνουν τα μηνύματα ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει την πολιτική της μετά τις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου. Ήδη ο Ευ. Βενιζέλος, για να μην χρεωθεί τις «αναίτιες σχετικές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην Ελλάδα», αφήνει να διαρρέει πως «δεν πιστεύει ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει δραστική αλλαγή στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο». Τον είχε, όμως, προλάβει ο Φ. Σαχινίδης που προβλέπει ότι «μετά τις γερμανικές εκλογές είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε σκληρότερη στάση από το Βερολίνο», προεξοφλώντας μάλιστα την αναγκαιότητα σύναψης ενός ακόμα μνημονίου –«Τα χρήματα το 2014 θα τελειώσουν και η Ελλάδα ή θα πρέπει να βγει στις αγορές για να δανειστεί με ένα καταστροφικό επιτόκιο του 5-6% ή να συζητήσει ένα ακόμη μνημόνιο με τους εταίρους της με πολύ χαμηλότερα επιτόκια»!
Οι διαρροές του Βενιζέλου και οι δηλώσεις Σαχινίδη ήρθαν μετά την επίσκεψη του Β. Σόιμπλε, καθώς ο τελευταίος τους ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένεται καμιά χαλάρωση^ η Γερμανία επιδιώκει να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή και τη λιτότητα υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της κρίσης στον Νότο. Ακόμα, υπάρχουν και οι ορέξεις του ΔΝΤ για «κούρεμα» που πρέπει να ανακοπούν.
Προς ώρας το Μαξίμου υλοποιεί τις αποφάσεις / επιθυμίες της τρόικας ελπίζοντας στη μετά θάνατον ζωή της κοινωνίας. Δεχόμενο ακόμα και προσβολές. Για «απαράδεκτα γερμανικά καψόνια», γράφει το ηλεκτρονικό Βήμα, «Η δόση 4 δισ. “σκάλωσε” για ογδόντα υπαλλήλους», ήταν το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής [25.07.13] αναφερόμενο στις πιέσεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη διαθεσιμότητα και τους μεταπτυχιακούς υπαλλήλους, ενώ τα Νέα [27.07.13] επισημαίνουν ότι «ο εξαναγκασμός της Βουλής να θέσει σε διαθεσιμότητα μια κατηγορία εργαζομένων με αυξημένα προσόντα, προκειμένου να πεισθούν οι δανειστές, υπονόμευσε εκ βάθρων την ίδια την υπόθεση της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, στο όνομα της οποίας γίνονται όλα». Και για να μην ξεχνιόμαστε, προτείνει στην κυβέρνηση το κράτος να «περιοριστεί μόνο σε εκείνους τους τομείς που από τη φύση τους έχουν δημόσιο χαρακτήρα, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Ασφάλεια –και να εκχωρήσει δραστηριότητες επιχειρηματικού χαρακτήρα». Οι εξαιρέσεις μάλλον έχουν ήδη εκχωρηθεί σε ομίλους…

***

Συμπερασματικά: 1. Η τρόικα επιβεβαιώνει με τους μεταπτυχιακούς την «τιμωρητική» της αντίληψη. 2. Οι οριζόντιες απολύσεις στο δημόσιο δεν εντάσσονται σε καμιά βελτίωση της κρατικής μηχανής. 3. Η υπόθεση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές όλα θα είναι εύκολα ανατρέπεται από την ίδια την κυβέρνηση. Έρχονται δυσκολότερες ημέρες. 4. Τα μνημόνια δεν έχουν τέλος. Μόνη λύση η ανατροπή κυβέρνησης και πολιτικής που ακολουθείται. 5. Η δυσαρέσκεια αυξάνεται συνεχώς μέσα στην κυβέρνηση. Το ατύχημα όλο και πλησιάζει. 6. Υπάρχει δημοκρατική εκτροπή μια και συνεχώς παρακάμπτεται το κοινοβούλιο. Μετά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουμε και τα Προεδρικά Διατάγματα. Ο Κ. Παπούλιας έχει την κύρια ευθύνη, εκ της θέσεώς του. Και οφείλει να μην νομιμοποιήσει και αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι–και για τον ίδιο!

Θόδωρος Μιχόπουλος

** «Μνημόνιο διαρκείας» ήταν ο κύριος τίτλος της Εποχής την προηγούμενη Κυριακή με υπότιτλο «Η όποια νέα «βοήθεια» συνοδεύεται και από νέα μέτρα». Ήρθε να επαληθευτεί άμεσα από την Καθημερινή της Παρασκευής. «Οι όροι του νέου μνημονίου», ο κύριος τίτλος της με υπότιτλο: «Για φόρους ακινήτων, δημοσίους υπαλλήλους, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, κλειστά επαγγέλματα». Σχεδόν ποτέ δεν ευλογούμε τα γένια μας, αλλά σε πιάνει καμία φορά και το… παράπονο. Καλό καλοκαίρι!

Ισχυρότερη ανάπτυξη των ΗΠΑ βλέπει το ΔΝΤ

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%, παρά τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει και η αμερικανική κυβέρνηση, εκτίμησε το ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ καταγράφουν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνον άλλων βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών τα τελευταία χρόνια.
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2011, 2,2% το 2012, ενώ για φέτος προβλέπεται 1,7%. Συγκριτικά η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2012 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, πριν εξέλθει από την ύφεση το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,9%.
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν για μια παρατεταμένη περίοδο προκειμένου να υποστηρίξει την τόνωση της απασχόλησης, ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ως τουλάχιστον τα μέσα του 2014 για να υποστηρίξει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.