διαβάζεται...
Δημοτικά Νέα, Κινητοποιήσεις

Ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων


geniko-nosokomeio-patision-papades-300x239Αρ.πρωτ. 12063

10-4-13
Προς: Πρόεδρο και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου
Από:    Ελένη Αυλωνίτου
           Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου – Επικεφαλής «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
           Αριστείδης Παπαδοκωστόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου – 
Επικεφαλής «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»                                  
         
                                                                             Γαλάτσι, 9 Απριλίου 2013
ΘΕΜΑ:  Ψήφισμα – Απόφαση για να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.
κ. Πρόεδρε,
Στο σημερινό συμβούλιο έχουμε στην ημερήσια διάταξη θέμα λήψης απόφασης των Δήμων των  βορείων προαστείων για τη δημιουργία υγειονομικού μπλοκ μεταξύ των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ και Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για να αποτραπεί το κλείσιμο και η γενικότερη υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και να έχουν δυνατότητα νοσηλείας και τα παιδιά του δήμου Γαλατσίου σ΄ένα ακόμη νοσοκομείο.
Ως εκ τούτου, το σημερινό ψήφισμα – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, το οποίον θα διευρύνει και θα βοηθήσει στο να αποτραπούν τα σχέδια για το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων που βρίσκεται στη γειτονιά μας, εξυπηρετώντας κατοίκους όχι μόνο του δήμου μας, αλλα και της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί υποχρέωσή μας, πέρα από το απαράδεκτο, ιδεολογικά και κοινωνικά, σχέδιο να θυσιάζονται δημόσια νοσοκομεία στο βωμό της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών δαπανών!
Ως εκ τούτου, προτείνουμε το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος – απόφασης για να αποτρέψουμε κι εμείς από τη θεσμική μας θέση το κλείσιμο του  Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων.
Ελένη Αυλωνίτου                                          Αριστείδης Παπαδοκωστόπουλος
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»                               «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»                                  
         
                                                                                                      
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ Γ.Ν.ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Η  μεγάλη οικονομική κρίση που για 6ο χρόνο μαστίζει τη χώρα και η  καταστροφική πολιτική των μνημονίων, οδηγούν εκτός όλων των άλλων στη διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.Η συνεχής επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας και η έλλειψη σοβαρών δομών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δημιουργούν συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Οι συνεχείς δυσμενείς για την κοινωνία αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ήδη το 30% περίπου της κοινωνίας -ανασφάλιστοι και μακροχρόνια άνεργοι- δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η συστηματική υποχρηματοδότηση τομέα της Υγείας οδηγεί στην απαξίωση και την υπολειτουργία των υγειονομικών μονάδων και το άμεσο ή έμμεσο κλείσιμο αυτών. Η ειδικότερη κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι τραγική. Πολλές διαγνωστικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες δεν παρέχονται πλέον μέσω των ασφαλιστικών φορέων ή των δημόσιων  νοσοκομείων, ή παρέχονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, αναγκάζοντας τους  ασθενείς να απευθυνθούν στα ιδιωτικά κέντρα –όσοι έχουν να πληρώσουν- ή να μην κάνουν τίποτα, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους. Η αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις εξετάσεις, η επιβάρυνση για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών για ευπαθείς ομάδες -άτομα με αναπηρία, ψυχικά πάσχοντες, τοξικό-εξαρτημένοι, ηλικιωμένοι-  δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά προβλήματα σε μια κοινωνία με πολύ μεγάλη μείωση εισοδημάτων και τεράστια ανεργία. Το μεθοδευμένο σταδιακά κλείσιμο πολλών νοσοκομείων μέσω της υποστελέχωσης σε προσωπικό και της συγχώνευση κλινικών οξύνει σε τραγικό βαθμό την κατάσταση.
Τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται ο Δήμος Γαλατσίου είναι από τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ της οδού Καυτατζόγλου στα Πατήσια έχει ουσιαστικά κλείσει.  Σε αυτό γίνονται πλέον μόνο αιμοκαθάρσεις με πολύ χαμηλά επίπεδα ασφάλειας για τους ασθενείς. Τώρα ακολουθείται ο ίδιος δρόμος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Η τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου, η οποία επιδεινώνεται με συγκεκριμένες αποφάσεις, αφήνει το νοσοκομείο χωρίς Παθολόγους και θέτει εκτός λειτουργίας το Παθολογικό και το Καρδιολογικό Τμήμα. Έτσι ουσιαστικά καταργείται το Γ.Ν.Πατησίων, το οποίο είναι θέμα χρόνου να μην υπάρχει και τυπικά  με τη γνωστή μέθοδο της συγχώνευσης.
Η μεθόδευση αυτή πρέπει να αποτραπεί. Σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή του λεκανοπεδίου και μάλιστα στην εποχή της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, της εφιαλτικής ανεργίας και των αυτοκτονιών, η αποτροπή της κατάργησης ενός ακόμα νοσηλευτικού ιδρύματος είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου απευθυνόμενο προς:
·        τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας ζητά:
1.      Να σταματήσει η μεθοδευμένη σταδιακή υποβάθμιση του Γ.Ν.Πατησίων
2.      Να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη στελέχωση και να διατεθεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός (μηχανολογικός εξοπλισμός και αναλώσιμα) ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων να μπορεί να προσφέρει τις νοσηλευτικές του υπηρεσίες στον πολύ μεγάλο πληθυσμό της περιοχής, που στη συντριπτική του πλειοψηφία αντιμετωπίζει διογκούμενα προβλήματα που για πολλούς φθάνουν μέχρι την αδυναμία στοιχειώδους επιβίωσης.
·        τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυδιοίκησης αλλά και τους μαζικούς φορείς που εμπλέκονται στο θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του Γ.Ν.Πατησίων, προτείνειτο συντονισμό της δράσης όλων μας ώστε να αποτραπεί η συρρίκνωση με σκοπό το κλείσιμο του Νοσοκομείου
·        τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς του Γαλατσίου ζητά  την κινητοποίησή τους μαζί με τη Δημοτική Αρχή για να αποτραπεί ένα ακόμα πλήγμα εις βάρος των πολιτών της περιοχής μας.
Υπερασπιζόμαστε τη Ζωή μας
Απαιτούμε να μην Κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
Απαιτούμε  να Αναβαθμιστεί και να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην Κοινωνία της περιοχής.

Γαλάτσι 10 Απριλίου 2013

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.