διαβάζεται...
Τέχνες Πολιτισμός

ΟΣΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ


ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

 

Ξέχνα τη λέξη επιστήμη. Σε αυτή την ενότητα θα εξηγούμε με απλά λόγια τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια των καθημερινών πραγμάτων. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που αισθάνονται περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους, δεν έχουν, όμως, τον χρόνο να ψάξουν για εξηγήσεις ή πιθανώς τους τρομάζει λιγάκι η επιστήμη.

Παραδοσιακά, η επαφή των ανθρώπων με την επιστήμη γίνεται με τέσσερις τρόπους: Στην τάξη, με τα σχολικά βιβλία, με τα παιδικά βιβλία και με τεράστιους τόμους γραμμένους από σοβαρούς επιστήμονες. Δυστυχώς, τα μαθήματα και τα βιβλία φυσικής και χημείας έχουν απωθήσει τους μισούς ανθρώπους και έχουν γοητεύσει τους άλλους μισούς. Τα ψυχαγωγικά βιβλία είναι θαυμάσια, αλλά προωθούν τη λανθασμένη αντίληψη ότι μόνο τα παιδιά έχουν περιέργεια για τα πράγματα γύρω τους. Και τα σοβαρά επιστημονικά βιβλία διαιωνίζουν την πεποίθηση ότι οι κοινοί θνητοί δεν έχουν την έμφυτη ικανότητα να κατανοήσουν την επιστήμη.
Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί μέρος της εισαγωγής του βιβλίου «Όσα δεν ήξερε ο Αϊνστάιν» του Ρόμπερτ Λ.Γουόλκε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Τμήματα από το παραπάνω βιβλίο θα παραθέσουμε σε αυτή εδώ τη συχνότητα, γιατί συμφωνούμε απόλυτα με τον συγγραφέα.
Η επιστήμη και οι γνώσεις της που αφορούν στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι προσβάσιμη και κατανοητή από τον κάθε ενδιαφερόμενο. 
 
Κι όπως είχε πει κι ένας Καθηγητής κάποτε.. «Η φυσική, η χημεία, τα μαθηματικά, και όλες οι επιστήμες δεν υπάρχουν πραγματικά στη φύση…. αλλά είναι κατασκευή του ανθρώπου, πολύ απλά, για να μπορέσει να εξηγήσει τη Φύση»..

Την ενότητα 
«ΟΣΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ»
επιμελείται η Ευδοκία Δαβυτίδου

Για να διαβάσετε το άρθρο που σάς ενδιαφέρει κάντε κλικ στον τίτλο

__________________________________________________________

ΑΛΛΟ ΒΡΑΖΕΙ … ΑΛΛΟ ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ; 
Γιατί οι συνταγές για ψητά κατσαρόλας και ραγκού μού λένε να τα σιγοβράσω, αλλά να μην τα αφήσω να βράσουν; Ποια είναι η διαφορά; Το σιγανό βράσιμο δεν είναι απλώς αργό βράσιμο;
 
ΓΙΑΤΙ Η ΖΕΣΤΗ ΜΠΥΡΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΤΗΣ; Άφησε ένα ποτήρι με κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες και, καθώς ζεσταίνεται, θα παρατηρήσεις φυσαλίδες αέρα να σχηματίζονται στα τοιχώματα του ποτηριού...

 

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ 
Το θαλασσινό αλάτι που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής δενείναιπιοπλούσιοσεμέταλλα,ούτελιγότεροκατεργασμένο,καιδενδιαφέρεισεγεύσηαπότοκανονικόεπιτραπέζιοαλάτι.Θα το πληρώσεις, όμως, από τέσσερις ως είκοσι φορές ακριβότερα. Μπορεί ακόμη να μην προέρχεται καν από τη θάλασσα, καθώς οι παρασκευαστές …………
Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.