διαβάζεται...
Δημοτικά Νέα, Πολιτική

Οι αντοχές της κοινωνίας στη λιτότητα και το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης!


images-1Οι αντοχές της κοινωνίας στη λιτότητα και το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης!

Ελένη Αυλωνίτου, Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου, Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Στο δρόμο είναι, έρχεται

Τρία χρόνια τώρα οι αναλώσιμοι πρωθυπουργοί των αναλώσιμων κομμάτων που κάποτε εναλλάσσονταν στην εξουσία υποβάλλουν τον λαό σε κλιμακούμενη λιτότητα χωρίς προοπτική. Στην αρχή οι πολίτες έσφιγγαν το ζωνάρι και αντιμετώπιζαν το κάθε καινούργιο μέτρο σαν μια υποχρέωση που έπρεπε να καλύψουν, μια δυσκολία για να ανταπεξέλθουν.

Καθώς όμως η ανεργία κορυφώνεται, η αγορά παγώνει και το εισόδημα εξαφανίζεται, η αγωνία εξελίχθηκε σε απελπισία που οδεύει στην παραίτηση. Παραίτηση, όχι από τη ζωή, αλλά από τη ψευδαίσθηση ότι υπάρχει τρόπος ανταπόκρισης στη λαίλαπα των υποχρεώσεων. Άνθρωποι που έζησαν όλη τη ζωή τους μέσα στο σύστημα έχοντας την αίσθηση της ευθύνης για τις υποχρεώσεις τους, αρχίζουν πια να νοιώθουν πως ό,τι και να κάνουν θα είναι χαμένοι.

Στο σημείο αυτό το σύστημα γίνεται ασταθές, δεν το κρατάει τίποτα. Καθώς πληθαίνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, το σύστημα εξαερώνεται. Κάποια στιγμή οι απογοητευμένοι ξεπερνάνε μια κρίσιμη μάζα και η κοινωνική έκρηξη είναι ανεπίστρεπτο γεγονός. Σήμερα είμαστε πολύ κοντά στο σημείο αυτό.

17-2-2013
www.neolaia.gr

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.