διαβάζεται...
Syriza world wide news

Ο ισπανικός ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει


553269_10151249566633867_1321787249_n

 

του Σταύρου Καραγκούνη,

Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κερατέας – Μέλους του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Να λοιπόν που οι φόβοι της νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ευρώπης αρχίζουν δειλά δειλά να γίνονται πραγματικότητα. Το φαινόμενο ντόμινο της “συριζοποίησης” της Ευρώπης (μεγάλος φόβος των νεοφιλελεύθερων γερακιών) αρχίζει να αποτυπώνεται δημοσκοπικά στον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση στον ισπανικό τύπο ο δικομματισμός χάνει δυνάμεις μιας και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) αλλά και το σοσιαλιστικό (PSOE) μετρούν δημοσκοπικές απώλειες. To ΡΡ από το 44.1% των περσινών εκλογών έφτασε στο 29.8% ως αποτέλεσμα της νεοφιλελύθερης πολιτικής που εφαρμόζει ο κ. Ραχόυ στην Ισπανία.

Το PSOE αντίστοιχα δεν μπορεί να καρπωθεί αυτή τη μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του Λαϊκού Κόμματος και βλέπει και αυτό τα ποσοστά του να καταρρέουν μετά το ιστορικό χαμηλό του 28.3% στις τελευταίες εκλογές.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται απο το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) που βλέπει τα ποσοστά του να διπλασιάζονται. Από το 7.7% των τελευταίων εκλογών, το ποσοστό του εκτοξεύεται και διπλασιάζεται, αγγίζοντας το 15.6%.

Οι ισπανική αριστερά αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα έσπευσε να αναλύσει το ελληνικό φαινόμενο “ΣΥΡΙΖΑ” ώστε και στην Ισπανία να μπορέσει η αριστερά να ξεπεράσει αγκυλώσεις του παρελθόντος και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο καινούργιο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ήδη μετά την επιδρομή των νεοφιλελύθερων πολιτικών που εφαρμόζει ο κ. Ραχόυ.

Στο πρόσφατο συνέδριό της τον Δεκέμβρη η ιδέα ενός ισπανικού ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μάλιστα στον ισπανικό τύπο δημοσιεύτηκε φωτογραφία από το συνέδριο με τον τίτλο “Αυτός είναι ο ισπανικός ΣΥΡΙΖΑ”.

Η “συριζοποίηση” της Ισπανίας – έκφραση που χρησιμοποιείαται συχνά στον ισπανικό τύπο – είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας σημαντικής πολιτικής αλλαγής στην Ευρώπη. Εύχομαι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες δημοσκοπήσεις, έτσι ώστε να μιλάμε για παγίωση αυτής της αυξητικής τάσης της ισπανικής αριστεράς.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.