διαβάζεται...
Syriza world wide news

AρχικήΔΙΕΘΝΗΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΧοάν Χερέρα: «Η μάχη ενάντια στα μέτρα λιτότητας είναι ευρωπαϊκή» Χοάν Χερέρα: «Η μάχη ενάντια στα μέτρα λιτότητας είναι ευρωπαϊκή»


41 herera_highΣυνέντευξη στη Βάλια Καϊμάκη

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη λαϊκή αντίδραση στη λιτότητα ζωντανή στους δρόμους

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Καταλονία, η Initiativa per Catalunya Verds (ICV-EUiA), ο συνασπισμός Ευρωκομμουνιστών, Πράσινων και Ενωμένης Αριστεράς, πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Ταυτόχρονα, ο νυν Πρόεδρος Αρτούρ Μας, του συντηρητικού κόμματος, βγήκε αποδυναμωμένος, χάνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία. Το στοίχημα για την Αριστερά σήμερα είναι να μη στηρίξει τον Μας κανένα κόμμα της, όπως τονίζει στη συνέντευξη που έδωσε στην «Αυγή», ο πρόεδρος της Initiativa Χοάν Χερέρα. Το νεόκοπο στη Βουλή αντικαπιταλιστικό CUP είναι αρνητικό σε κάτι τέτοιο, αλλά τόσο οι σοσιαλιστές -παρά τη μεγάλη τους ήττα- όσο και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (μη μαρξιστική Αριστερά) είναι πιθανοί συνομιλητές, ίσως χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αν ο πρόεδρος Μας δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους Ισπανούς συντηρητικούς του Ραχόι, τότε αναγκαστικά θα στραφεί σε αυτούς. Η ελίτ της εξουσίας βλέπει με καλό μάτι μια συμφωνία με τους σοσιαλιστές που είναι πιθανόν να υποχωρήσουν ευκολότερα στην οικονομική πολιτική λιτότητας που ξεκίνησε και θα συνεχίσει ο Μας. Η Initiativa μαζί με τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά και τους σοσιαλιστές κυβέρνησαν την αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας την περίοδο 2004-2010, κυβέρνηση που δεν κατάφερε όσα θα έπρεπε, κυρίως γιατί βρισκόταν υπό την ομπρέλα των τότε κραταιών σοσιαλιστών.

 

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η Initiativa πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμά της από τη δημιουργία της, αύξησε τις ψήφους της κατά 120.000 σε σχέση με το 2010. Ο στόχος μας γι’ αυτές τις εκλογές ήταν διπλός: να αυξήσουμε τη δική μας επιρροή και να αποδυναμώσουμε τη συντηρητική καταλανική κυβέρνηση και τις πολιτικές λιτότητάς της. Η πτώση του πρώην κυβερνώντος κόμματος από τους 62 βουλευτές στους 50 αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την καταλανική Αριστερά.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η συντηρητική κυβέρνηση προσπάθησε ν’ αποφύγει την αποδυνάμωσή της, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για ένα πιθανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η πολιτική της σημείωσε πλήρη αποτυχία: οι συντηρητικοί στην Καταλονία πήραν το χειρότερο αποτέλεσμα τα τελευταία 30 χρόνια.

Παρ’ όλο που το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν μας επιτρέπει να χτίσουμε μια εναλλακτική αριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πλησιάζουμε στον στόχο μας. Αυτό που σίγουρα θα συμβεί στο άμεσο μέλλον είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στο να εγκριθούν πολιτικές λιτότητας και αυτό θα μας δώσει εργαλεία για να μπλοκάρουμε πιθανές υποχωρήσεις σε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.

 

* Ποιες είναι οι προκλήσεις που θ’ αντιμετωπίσει η Initiativa; Υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τη ρεπουμπλικανική Αριστερά ή άλλα κόμματα;

Θέλουμε να χτίσουμε μια εναλλακτική πλειοψηφία στη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική της. Πραγματικά πιστεύουμε ότι όλες οι αριστερές δυνάμεις στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος που καλέσαμε όλα τα Αριστερά κόμματα να μη διευκολύνουν την εκλογή του Αρτούρ Μας στην προεδρία. Για να επανεκλεγεί, θα χρειαστεί την ψήφο των σοσιαλδημοκρατών, της ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ή του ισπανικού συντηρητικού κόμματος (σ.σ.: του κόμματος του Ραχόι). Κανένας βουλευτής δεν θα πρέπει να τον διευκολύνει με την ψήφο του ή με την αποχή του. Θα πρέπει όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς να απομονώσουμε την κυβέρνηση και να χτίσουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση για μας θα είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη λαϊκή αντίθεση στις περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη λαϊκή αντίδραση στη λιτότητα ζωντανή στους δρόμους.

 

* Πώς επηρεάζει η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου τα μέτρα λιτότητας και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία;

Ο Αρτούρ Μας χρειάζεται έναν εταίρο για να εγκρίνει τον επόμενο προϋπολογισμό του, ο οποίος θα περιλαμβάνει περικοπές περισσοτέρων από 4 δισεκ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποιος θα στηρίξει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Οι Ισπανοί συντηρητικοί θα έχουν μεγάλη δυσκολία να συνεχίζουν να τον στηρίζουν (όπως γινόταν μέχρι σήμερα) μετά την αυτονομιστική κίνηση του Μας. Επαναλαμβάνω ότι κανένα κόμμα της Αριστεράς δεν πρέπει να τον στηρίξει. Θα έχουμε μια ευκαιρία να απορρίψουμε τον προϋπολογισμό του, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται καλύτερα.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, είναι απόφαση του κοινοβουλίου. Είμαστε ένα κόμμα που πιστεύει στην ομοσπονδία, αλλά στηρίζουμε το δικαίωμα του καταλανικού λαού ν’ αποφασίσει για το μέλλον του. Θα στηρίξουμε, λοιπόν, στη Βουλή τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Νομίζω, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη τώρα για κάτι τέτοιο.

 

* Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη και πώς βλέπετε την ευρωπαϊκή διάσταση της Αριστεράς;

Έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Βαρκελώνη να στηρίξει την προεκλογική μας εκστρατεία. Η μάχη ενάντια στα μέτρα λιτότητας είναι ευρωπαϊκή μάχη και πρέπει να σχηματίσουμε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα εναντίον της.

Η ευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την εμπειρία. Πρέπει να χτίσουμε ισχυρότερη λαϊκή αντιπολίτευση και να δημιουργήσουμε κίνημα εναντίον της παρούσας τάξης πραγμάτων. Θα έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να το πράξουμε στις επόμενες ευρωεκλογές.

 

* Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα ήταν σημαντική για σας; Πιστεύετε ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να στηρίξετε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές;

Η επίσκεψη του Αλέξη ήταν πολύ σημαντική για μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ελπίδα σε όλα τα ευρωπαϊκά Αριστερά κόμματα. Έδειξε ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι είναι δυνατόν σήμερα να νικήσουμε τη λιτότητα. Πιστεύω πως η επίσκεψη του Αλέξη απέδειξε ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος, μπορεί να ηττηθεί.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολλά κοινά. Είμαστε εναντίον της λιτότητας, πιστεύουμε στη βαθιά μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και ζητάμε την επανεξέταση του χρέους των χωρών μας για να δούμε τι είναι νόμιμο και τι όχι. Η Ισπανία και η Ελλάδα υποφέρουν από την ίδια ευρωπαϊκή αστάθεια καθώς και από το παιχνίδι της κερδοσκοπίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με το χρέος μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η πολιτική βούληση να χτίσουμε μια εναλλακτική.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.