διαβάζεται...
Syriza world wide news

Αργεντινή: Οι αντηχήσεις της κατσαρόλας


Του Ricardo Aronskind1

Η Δεξιά στην Αργεντινή έχει ένα πρόγραμμα, που ναι μεν δεν λέγεται ρητά, αλλά δεν λείπει από καμία από τις διακηρύξεις της. Αν εφαρμοζόταν αυτό το ανομολόγητο πρόγραμμα, η επιστροφή στο 2001-2002 θα ήταν αναπόφευκτη

Η Δεξιά στην Αργεντινή έχει ένα πρόγραμμα, που ναι μεν δεν λέγεται ρητά, αλλά δεν λείπει από καμία από τις διακηρύξεις της. Συλλέξαμε τις θέσεις που εμφανίζονται διαρκώς στον λόγο των δεξιών οικονομολόγων, μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματιών. Η ομαδοποίηση αυτών των στόχων εμφανίζει ένα δαντικό τοπίο, άγνωστο στην πλειονότητα των Αργεντινών και των κασερολέρος. Τώρα γίνεται σαφές για ποιο λόγο ο πιο εχθρικός προς την κυβέρνηση κοινωνικός πόλος δεν κάνει δημόσια τις προτάσεις του. Αν εφαρμοζόταν αυτό το ανομολόγητο πρόγραμμα, η επιστροφή στο 2001-2002 θα ήταν αναπόφευκτη. Αξίζει τον κόπο να μάθουμε ποιο είναι το διακύβευμα για τη χώρα και τι μέλλον την περιμένει με την επαναφορά του νεοφιλελευθερισμού στην κυβέρνηση.

1. Συναλλαγματική ελευθερία.

2. Ελευθερία τιμών

3. Ελεύθερο εμπόριο

4. Εξάλειψη των φορολογικών στρεβλώσεων

5. Μείωση της φορολογική επιβάρυνσης

6. Μείωση των δημόσιων δαπανών

7. Μείωση του πληθωρισμού

8. Συμφωνία με τους εξωτερικούς δανειστές

9. Συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου

10. Δημιουργία επιχειρηματικού κλίματος

Μετάφραση σε απλά ελληνικά:

1. Το κράτος πουλάει ελεύθερα φτηνά δολάρια έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα. Αποτέλεσμα: Αυξάνεται η εκροή κεφαλαίων προερχόμενων από τη φοροδιαφυγή. Επανεμφανίζεται η συναλλαγματική κερδοσκοπία ως κεντρική οικονομική δραστηριότητα. Αν εξαντληθούν τα αποθέματα, το νόμισμα υπερ-υποτιμάται και οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία, οι μισθοί πέφτουν απότομα και η ανεργία αυξάνεται. Οι κάτοχοι δολαρίων πλουτίζουν και η χώρα φτωχαίνει.

2. Εξάλειψη κάθε μορφής ρύθμισης, ενδεικτικής τιμής ή κρατικής παρέμβασης για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Αποτέλεσμα: Οδηγούμαστε σε γενική αύξηση των τιμών, λόγω φόβου, και επειδή «όλα πέφτουν». Η ζήτηση και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνονται. Οι μικρές επιχειρήσεις κηρύσσουν πτώχευση.

3. Κατάργηση κάθε περιορισμού στις εισαγωγές. Πρέπει να εισάγονται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ειδών πολυτελείας, για τις ανώτερες οικονομικά τάξεις. Ανοίγουμε τις εισαγωγές μας «στον κόσμο». Αποτέλεσμα: Αν δεν φτάνουν τα δολάρια για να εισαχθούν βασικά αγαθά και πρώτες ύλες, είτε μειώνεται η παραγωγή, προκαλώντας ύφεση, είτε αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε δάνειο από το εξωτερικό. Αρχίζει εκ νέου η εξωτερική δανειοδότηση.

4. Μείωση ή κατάργηση των εκπτώσεων. Κατάργηση του φόρου τραπεζικών λογαριασμών. Αποτέλεσμα: Μειώνονται τα έσοδα του κράτους και οι συνθήκες για τον εξαγωγικό αγροτικό τομέα γίνονται εξαιρετικά επικερδείς. Αν το κράτος δεν βρίσκει πόρους, ας μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Αν αυτό δημιουργήσει ύφεση και ανεργία, καλύτερα, διότι έτσι υποχωρούν οι πιέσεις για μισθούς. Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

5. Μείωση του φόρου δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος, του φόρου περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων. Αποτέλεσμα: Βρίσκεται περισσότερος πλούτος στα χέρια των πλουσίων, λιγότερα έσοδα στο κράτος, και έτσι μειώνεται η δυνατότητα για δημόσια πολιτική. Αν θέλει να συνεχίσει να ξοδεύει το κράτος, θα πρέπει να ζητήσει εξωτερικό δανεισμό. Για να πάρει αυτά τα δάνεια, θα πρέπει να κάνει συμφωνίες με τα λεγόμενα vulture funds (ταμεία – «όρνεα») και το Κλαμπ του Παρισιού. Οι δαπάνες θα μειώσουν δραστικά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας και οι χρηματοπιστωτικοί τομείς θα πιέζουν με ευκολία την κυβέρνηση. Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

6. Μείωση των δημόσιων δαπανών: δραστική περικοπή των επιδοτήσεων σε ενέργεια και μέσα μεταφοράς, μείωση του προγραμματισμού για δημόσια έργα, καθολικό πάγωμα των επιδομάτων για παιδιά και των συντάξεων. Απολύσεις στο προσωπικό του κράτους, σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Αποτέλεσμα: Η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία. Ξεσπάει βία και κοινωνική αναταραχή. Η εσωτερική αγορά συρρικνώνεται. Ο παραγωγικός και εμπορικός τομέα οδηγούνται σε πτωχεύσεις. Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

7. Περικοπή της πίστωσης στην παραγωγή, την κατανάλωση και μείωση της νομισματικής επέκτασης. Αύξηση των εγχώριων επιτοκίων. Αποτέλεσμα: Ο παραγωγικός και ο εμπορικός τομέας υποχρηματοδοτούνται. Οι πωλήσεις πέφτουν και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Οδηγούμαστε σε ύφεση και η ανεργία αυξάνεται. Μειώνεται ελαφρώς, αλλά συνεχίζει, η αύξηση των τιμών. Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

8. Πλήρης αποδοχή όλων των αξιώσεων των πιστωτών της χώρας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν. Αποτέλεσμα: Τα αποθεματικά μειώνονται δραστικά. Οι τραπεζικές καταθέσεις αποσύρονται μαζικά και οι συναλλαγματικές μετατροπές εκτινάσσονται. Ξεπουλιούνται τα αποθεματικά για να μπει φρένο στις εκταμιεύσεις. Οι τράπεζες οδηγούνται σε κλείσιμο και πτώχευση. Η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει. Η Αργεντινή επαινείται «σε όλο τον κόσμο». Επιστρέφεται η φρεγάτα “Libertad”2. Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

9. Η Αργεντινή υπογράφει μονομερώς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, άλλη με την Ε.Ε. και άλλη με την Κίνα. Αποτέλεσμα: Η εθνική βιομηχανία αφανίζεται και αυξάνεται η διαρθρωτική ανεργία στο 30% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να δεχτούν συνθήκες ακραίας ελαστικής εργασίας. Η ασφάλεια στις μεγάλες πόλεις μειώνεται δραματικά. Τα έξοδα για ιδιωτική ασφάλιση αυξάνονται. Στα εμπορικά κέντρα μπορεί να βρει κανείς «τα πάντα» . Η Αργεντινή επαινείται «σε όλο τον κόσμο». Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

10. Η κυβέρνηση δέχεται όλα τα αιτήματα των ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Διαλύει τους οργανισμούς ρύθμισης και ελέγχου και δέχεται άνευ όρων κάθε επένδυση στη χώρα. Ακυρώνει τον περιορισμό στην αγοράς γης από ξένους. Τα κέρδη μεταφέρονται ελεύθερα στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα: Το ξέπλυμα χρήματος προερχόμενου από εγκληματικές δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη αυξάνεται εκθετικά. Εισέρχεται μαζικά κερδοσκοπικό κεφάλαιο με στόχο τη χρηματοδότηση των εκροών κεφαλαίου και τη μεταφορά στο εξωτερικό του ξένου κεφαλαίου. Αν μείνει δολάριο, χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αξία του τοπικού νομίσματος, κάτι που θα ευνοήσει τις εισαγωγές και θα επιδεινώσει την εξαγωγική ικανότητα. Οι πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν σε φυσικούς πόρους και τους εξάγουν μαζικά σε όλο τον πλανήτη. Η Αργεντινή επαινείται «σε όλο τον κόσμο». Το «οικονομικό κλίμα» βελτιώνεται.

 

1. Αργεντινός Οικονομολόγος (UNGS-UBA)

2. Η φρεγάτα «Libertad» του Ναυτικού της Αργεντινής ακινητοποιήθηκε στην Γκάνα από ομάδα ομολογιούχων που δεν έχουν πληρωθεί.

 

Μετάφραση: Δήμητρα Λούντου

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.