διαβάζεται...
Αντιρατσιστικά Αντιφασιστικά

Χαστούκι σε Δένδια και Σαμαρά: ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τη ρατσιστική βία


Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/11/2012

Χαστούκι στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, αποτελεί η χθεσινή ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, με την οποία προειδοποιεί για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας εναντίον ατόμων που εξαιτίας «της όψης τους εκλαμβάνονται ως ξένοι μετανάστες», αποδεικνύοντας πως η ξενοφοβική βία βλάπτει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας από όπου και αν προέρχεται! Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται ότι παρατηρείται «αύξηση των απρόκλητων παρενοχλήσεων και βίαιων επιθέσεων εναντίον προσώπων που, λόγω της όψη τους, εκλαμβάνονται ως αλλοδαποί μετανάστες. Οι υπήκοοι των ΗΠΑ που κινδυνεύουν πιο πολύ είναι εκείνοι που έχουν αφρικανική, ασιατική, ισπανική ή μεσοανατολική καταγωγή και επισκέπτονται την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.»

Η προσεκτική διατύπωση της οδηγίας όμως αφήνει έκθετη κυβέρνηση και υπουργείο Δημόσιας Τάξης που όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα σοβαρό μέτρο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά με τη διενέργεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ουσιαστικά στοχοποιεί ακόμα και τουρίστες, καθώς το κριτήριο των προσαγωγών στο Αλλοδαπών είναι το κατά πόσο μοιάζεις με Ασιάτη ή Αφρικανό! Πρόσφατη δε είναι και η καταγγελία Ν. Κορεάτη τουρίστα περί κακοποιησής του από αστυνομικούς μετά από έλεγχο όταν ο τουρίστας τούς ζήτησε τα στοιχεία τους. Με βάση την καταγγελία αυτή, η Ν. Κορέα είχε εκδόσει και αυτή ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει χώρα ασφαλής, κράτος δικαίου», ενώ χαρακτήρισε «μεμονωμένα» τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και ξένα προς τους Έλληνες και τον πολιτισμό μας. «Η πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακολουθούν πολιτική μηδενικής ανοχής και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων συμπεριφορών, τις οποίες καταδικάζουν απερίφραστα», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.