διαβάζεται...
Πολιτική

H κάθοδος στα Τάρταρα.Της Ρένας Δούρου


http://www.ethnos.gr

Ημέρα μαζικής οργής κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, η χθεσινή, ύστερα από το κάλεσμα σε δράση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων. Με διαδηλώσεις, στάσεις εργασίας αλλά και γενικές απεργίες. Όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ισπανία που καθημερινά βυθίζονται στην κρίση.

Ειδικά για την τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ισπανία, η κάθοδος στα Τάρταρα είναι εξαιρετικά επώδυνη, έστω και χωρίς μνημόνιο. Τα μέτρα λιτότητας έχουν πάει κοινωνικά τη χώρα 35 χρόνια πίσω! Η ανεργία είναι στο 25%, με τις τράπεζες να καταβροχθίζουν ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ (π.χ. 24 δις για τη Bankia που όμως θα απολύσει 5 χιλιάδες υπαλλήλους της) ενώ οι εξώσεις λόγω χρεών ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Συγκεκριμένα, από το 2008, όταν έσκασε η “φούσκα” των ακινήτων στη χώρα, οι τράπεζες έχουν κάνει έξωση σε 350 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Το πρόβλημα ήλθε ξανά στο προσκήνιο τούτες τις μέρες με την αυτοκτονία δύο ανθρώπων, μια γυναίκα πήδηξε στο κενό ενώ ένας άνδρας απαγχονίστηκε… Η αντίδραση ήταν άμεση τόσο από την πλευρά του κινήματος των Αγανακτισμένων όσο και των δικαστών, που καταδίκασαν τις πρακτικές των τραπεζών. Η Ένωση των Τραπεζών αποφάσισε να παγώσουν οι εξώσεις των οικογενειών με τα σοβαρότερα προβλήματα. Απόφαση ανεπαρκής και προσωρινή καθώς το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες.
Οι εξώσεις δεν αποτελούν παρά μία από τις τραγικότερες πτυχές της κρίσης που πλήττει συνολικά την ισπανική κοινωνία. Η χθεσινή ήταν η δεύτερη γενική απεργία από τις 29 Μαρτίου φέτος, σε μια χώρα που δεν τις συνηθίζει. Αιτία η εμμονή του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι σε μια πολιτική περικοπών ύψους 150 δις ως το 2014,  που δεν αποδίδει – λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Από τα θαύματα βέβαια ως την επιλογή μιας διαφορετικού περιεχομένου πολιτικής, υπάρχει μεγάλη απόσταση…
Αλλά τα νέα και για την πάλαι ποτέ “καλή μαθήτρια” του μνημονίου, Πορτογαλία είναι άσχημα: η ανεργία έσπασε νέο ρεκόρ, φθάνοντας στο 15.8% (έναντι 12.4% πέρσι), αποδεικνύοντας ότι οι προβλέψεις της Τρόικας (15.5% για ολόκληρο το χρόνο), ήσαν εσφαλμένες… Και στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται το ένα εκατομμύριο που έχει περιστασιακή εργασία.
Τα δύο παραδείγματα δείχνουν ότι με μνημόνιο ή χωρίς, η λιτότητα παραμένει το ίδιο καταστροφική και αδιέξοδη. Μένει να το κατανοήσουν και οι ηγέτες. Γιατί οι λαοί δίνουν ήδη τις απαντήσεις τους.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.