διαβάζεται...
Πολιτική

Ισχυρή και καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


http://www.avgi.gr

του Άγγελου Μανταδάκη

Το πενιχρό 153 υπέρ των μέτρων του Μνημονίου, αλλά και το 167 υπέρ του προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για γρήγορη φθορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ψυχρή υποδοχή της ψήφισης των μέτρων από την τρόικα και τους εταίρους – δανειστές μας, που επισφραγίστηκε με τις δηλώσεις Σόιμπλε, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι οι τελευταίοι τα θέλουν όλα εδώ και τώρα. Και τα θέλουν από αυτήν την κυβέρνηση, από αυτόν ακριβώς τον πρωθυπουργό, από αυτόν ακριβώς τον συνεταίρο του όπως ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Γιατί αυτοί είχαν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους από τον περασμένο Μάρτιο για τα όσα κατάφεραν να ψηφίσουν τώρα. Οι Γερμανοί ακολουθούν την τακτική «αφού βρήκαμε παπά, να θάψουμε». Μια κυβέρνηση προθύμων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γαντζωθούν στην εξουσία και χάριν αυτού να δώσουν στο Βερολίνο τα φιλέτα των ιδιωτικοποιήσεων, να δεχτούν τον δεσμευμένο λογαριασμό όπως και νέα μέτρα που θα παρακάμψουν τη Βουλή.

Γι αυτό οι εταίροι – δανειστές μας, με προεξάρχουσα την Γερμανία, δεν έσπευσαν να πουν στον κ. Σαμαρά «Μπράβο! Τώρα η δόση είναι δική σας!». Θα χρησιμοποιήσουν το όπλο της δόσης μέχρι να τα πάρουν όλα.

Γιατί όμως τόση πρεμούρα; Γιατί το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας δεν έχει μέλλον. Ξέμεινε από εφεδρείες και εναλλακτικές λύσεις. Η βαθιά κρίση και οι καταστροφικές επιπτώσεις των Μνημονίων για την κοινωνία, η φτωχοποίηση ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού, αναλώνουν με ραγδαίους ρυθμούς τις λύσεις που διαθέτει το σύστημα: και το μοντέλο της κυβέρνησης τραπεζιτών και εκείνο της κυβέρνησης συνεργασίας με άλλοθι «αριστερής συμμετοχής» δοκιμάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες αφ΄ ότου κατέρρευσε ο δικομματισμός. Όποια άλλη λύση συζητιέται αυτές τις ημέρες, φαίνεται προεξοφλημένη. Γιατί πρόκειται για συνταγή από τα ίδια φθαρμένα υλικά του παρελθόντος.

Πρέπει λοιπόν να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες και σαν πρακτικοί άνθρωποι οι Γερμανοί πιέζουν να ικανοποιηθούν σήμερα οι απαιτήσεις τους.

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ; Σταθεροποιείται στην πρώτη θέση από πλευράς εκλογικής επιρροής. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη μεταπολεμική Ιστορία του τόπου. Υπερέχει πλέον καθαρά στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή στην αίσθηση του κόσμου για το ποιος πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αυτό το τελευταίο δεν έχει διαψευστεί ως πρόβλεψη σε καμία δημοσκόπηση. Κατέθεσε προς δημόσια συζήτηση το πρόγραμμά του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αποσαφήνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι διέξοδος εντός Μνημονίου δεν υφίσταται. Αποκάλυψε πόσο τρομοκρατική, πόσο κινδυνολογική και ανέντιμη ήταν η προπαγάνδα για την έξωση της χώρας από την Ευρωζώνη. Δικαιώθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις. Η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση αποδείχτηκε φούσκα.

Σήμερα επείγουν δύο πράγματα: να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στη μετεξέλιξή του σε ενιαίο, σύγχρονο, πολυτασικό και ριζοσπαστικό φορέα της Αριστεράς και να προσαρμόσει την τακτική του στο σκηνικό που διαμορφώνεται τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο είναι αντικειμενικά η ελπίδα και η προσδοκία για την αλλαγή πορείας του τόπου, για την ανακούφιση εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν πληρώσει βαριά και άδικα την κρίση που άλλοι προκάλεσαν.

Γι’ αυτό και χρειάζεται και πάλι να ζητήσει μια νέα, ισχυρή και καθαρή εντολή. Οι καιροί δεν επιτρέπουν παρατεταμένη αναμονή. Απαιτούν μια κυβέρνηση ισχυρή στον λαό, μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση, με διάθεση αληθινή να απαλλάξει το κράτος και τη δημόσια διοίκηση από κάθε τι το σάπιο που δημιούργησαν οι σημερινοί επίδοξοι σωτήρες. Μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί την πολιτική λύση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.